Túraajánlatok

Ismerje meg Kisújszállás múltját és jelenét! Tegyen egy túrát a környéken és fedezze fel a vidék rejtett csodáit!

Ismerje meg Kisújszállás múltját és jelenét!

A Nagykunság szíve, Kisújszállás már az Árpád-korban lakott terület volt - történelme során azonban többször elnéptelenedett. Miután engedélyt kaptak rá IV. Bélától, a magyar lakosság mellé 1239-42 között kunok telepedtek meg itt. 

Magát a települést először egy 1389-ben írt oklevélen említik, “Újszállás” néven. Majdnem 100 évvel később, Mátyás király 1470-es oklevelén viszont már Kisújszállás neve szerepel. Ebben együtt említik Marjalakával, Kis- és Nagy-Turgonnyal, illetve Csorba-Jánosszállással. Egy 1753-as térképen azonban már Péterszállásnak nevezik. Az 1717 óta folyamatosan lakott településről akkori aszályos évek miatt 1786-ban 1050 fő a Bácskába, Pacsérra vándorolt, jobb megélhetést keresve. Mindeközben azonban Kisújszállás már 1745-től privilégiumokat élvez, mint a hat Nagykun város egyike. I. Ferenctől pedig 1806-ban mezővárosi címet is kap.

 

Túralehetőségek I: Horváth-tanya -> Marjalaka ősi telephely emléktáblája

A főutcán, elhagyva a város határát jelző táblát Túrkeve felé, az út jobb oldalán található a kun lovashagyományokat őrző és bemutató Horváth-tanya. 

A tanya előzetes bejelentkezéssel látogatható - kérjük, tájékozódjon a recepción!

Tovább haladva Túrkeve irányába, a Nagykun 2000 Mg. Zrt. szárító és rizshántoló üzemétől balra fekvő dűlőúton, átjutva a magas vezetésű öntözőcsatornán, találjuk a Bogarasi-halmot jelző táblát. Háttérben pedig egy több ezer éves halmot, egy 94,4m-es kurgánt láthatunk. A dűlőúton tovább haladva forduljunk jobbra, majd a második földúton, balra, egy távolban húzódó erdősáv irányában eljuthatunk egy Marjalaka ősi telephelyét jelölő táblához. A tábla jól láthatóan kiemelkedik a környék szintjéből, és egy szomorú történetről mesél. Az egykor 300-400 lelket számláló település 1705-ben pusztult el, a rác betörés során. Templomát felégették.

 

Túralehetőségek II: Turgony ősi telephely -> Turgony tanyasi iskola helyét jelölő tábla -> Nagyerdő (Öregerdő) túra

A főutcán, Kenderes felé haladva forduljunk a régi 4-es főúton balra, az oldalt lévő földúton, mielőtt elérnénk a főút és az elkerülő út kereszteződését. 1 km megtétele után már láthatjuk is az erdősáv előtt Turgony ősi telepének helyét emléktábláját. A város határában közel 50 telephelyet azonosítottak a régészek a régmúltból. A táblától balra haladjunk a vasútig, majd jobbra fordulva elérjük a vasutat hegyes szögben keresztező régi "országúton" a turgonyi iskola helyét jelölő táblát. Visszatérve a főútra, a vasúti felüljáró két oldalán megcsodálhatjuk az évszázados tölgyeket, a Nagyerdőt (Öregerdőt).

Túralehetőségek III: Kisújszállás környékének látnivalói

Kisújszállás élővilágának látnivalóit a legteljesebben a Réhelyi Látogatóközpont túrája tárja elénk. A központ Ecsegfalva és Dévaványa között található, Kisújszállástól 35 km-re. Ismertségét leginkább híres túzokrezervátumának köszönheti.

Nagyobb csoportok esetén bejelentkezés szükséges; kérjük, tájékozódjon erről a recepción!