Látnivalók a környéken

Nem csak a hotel közvetlen környezete, hanem Jász-Nagykun-Szolnok megye távolabbi részei is számtalan felfedezni való élményt kínálnak az idelátogatóknak. Összegyűjtöttünk pár program lehetőséget, hogy a környező területek se maradjanak feltérképezetlenül.

Horthy kastély, 5331 Kenderes, Szent István út 27.

A kenderesi Horthy-kastélyt az 1800-as évek elején Halasy Károly építtette, késő barokk stílusban. Az eredetileg földszintes épület a század közepén került a Horthy család tulajdonába. Az 1919-ben vívott harcok során a kastély súlyos károkat szenvedett, majd néhány évvel később az egész kastélyt átépítették. Az épület jelentősen megváltozott kívülről és belülről egyaránt. Új helyiségeket és teraszt építettek hozzá, a földszintes szárnyat emeletessé alakították, a padlásterében manzárd kiképzésű vendégszobákat létesítettek. 1944-ben a család elhagyta Magyarországot, a kastély értékeit elhordták, a megmaradt tárgyakat elégették és megpróbálták az épületet tönkre tenni. Egy ideig magtárnak használták és lovakat is tartottak benne. A század második felétől mezőgazdasági szakiskolaként funkcionált, napjainkban pedig kollégiumként működik. Látogatáskor megtekinthető néhány eredeti állapotban maradt helyiség, az egykori pipázóban pedig képek mutatják be a régi idők kastélyát. Hazánkban egyedüli a kastély bejáratánál található Horthy-mellszobor, ugyanis 1945 után máshol nem állítottak neki szobrot.

horthytura@gmail.com

+36 30 455 3485

Vitéz Nagybányai Horthy Miklós Tengerészeti Kiállítóterem, Kenderes, Szent István út 41.

A Kiállítóteremként berendezett épület az 1940-es évek elején épült, eredeti funkciója Kulturház volt. A Horthy család is részt vett itt néhány előadáson. Később Filmszínházként használták a település lakói, végül 2003-ban, több éves kihasználtság után, nyugalmazott tengerészek álmodtak ide, az Alföld szívébe, egy tengerészeti kiállítást. A kiállítás A Kormányzó Úr tengerészeti pályafutását mutatja be leírások, fényképek, hajómakattek segítségével, valamint egy 1500 kötetes könyv- és folyóirat gyűjtemény nyújt tájékoztatást az ide érkező vendégeknek, a Horthy korszak eseményeiről.

+36 30 455 3485

Horthy kripta, 5331 Kenderes Toldi út /temető/

A Horthy család sírboltja 1920-ban épült. Több generáció tagjai nyugszanak itt és 1993-ban ide lett örök nyugalomra helyezve vitéz nagybányai Horthy Miklós, Magyarország volt kormányzója, felesége Purgly Magdolna és legkisebb gyermekük Ifj. Horthy Miklós. A családi kripta az utóbbi néhány évben zarándokhellyé vált. Nem csak belföldiek, hanem a határainkon túl élők is megemlékeznek itt a kormányzó úrról.

+36 59 528 044

Vízi Sétány – Poroszló

Poroszlón, a Tisza-tavi Ökocentrumtól nem messze, egy csodálatos környezet fogadja a látnivalókat, ez a Vízi Sétány. A víz fölött, cölöpökre épített 1500 méter hosszan kialakított sétánynak köszönhetően felfedezhetik a Tisza-tó természeti értékeit és olyan vadregényes helyeket járhatnak be, ahova sem gyalog, de még motorcsónakkal sincs lehetőség bejutni. 2005 nyarán avatták fel és nyitotta meg kapuit a poroszlói Vízi Sétány, ami a tó belső területén helyezkedik el, a parttól csaknem 500 méterre a Világörökséggé választott Hortobágyi Nemzeti Park területén. A vízbe cölöpök kerültek kialakításra, amiken az elhelyezett pallók mintegy másfél kilométer hosszan sorakoznak. Az ezen tett kényelmes séta során lehetőségük van megismerni a Tisza-tó állat- és növényvilágát is egyaránt.

+36 30 239 7075

Aranyosidombi Lovastanya – Poroszló

Az Aranyosidombi Lovastanya a Hortobágyi Nemzeti Parkban található, a puszta közepén, ahol teljes egészében beleolvad környezetébe. A csodálatos környezet minden látogatónak megnyugvást és kikapcsolódást nyújt. A csaknem 50 hektárnyi területen egy tanyai épületegyüttes került kialakításra, mely lakóházakat és gazdasági épületeket foglal magába. A terület karbantartásáról közel 400 állat, csacsi, ló, szürkemarha, sertés, juh, liba, kacsa gondoskodik. Akik kíváncsiak a gazdaság működésére, azok az itt található állatokat természetes környezetükben tekinthetik meg. Minden korosztály számára egy felejthetetlen élményt tud adni a Hortobágyi Nemzeti Park állat- és növényvilága. Mindemellett lehetőség van helyben készített termékek megvásárlására is, mindazok számára, akik otthon is élvezni szeretnék az ételeket és a sajtokat.

http://aranyosidomb.hu/

aranyosidomb@freemail.hu

+36 30 603 8669

Kántor Sándor Fazekasház, Karcag Erkel Ferenc utca 1.

A karcagi Kántor Sándor Fazekasház Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik nevezetes fazekasközpontjának állít emléket. A kiállítóhely névadója, Kántor Sándor a karcagi fazekasság és a népi iparművészet kiemelkedő alakja volt, aki munkásságáért 1978-ban Kossuth-díjat kapott. A telken az egykori, 18. századi állattartásra berendezkedett életmódnak megfelelően a gazdasági épületek álltak az úthoz közel, s a lakóépület távolabb épült. A fennmaradt lakóház a 19. század utolsó harmadában épült népi klasszicista stílusban. Módos paraszt tulajdonában volt, s utcai szobájában ennek a gazdag paraszti rétegnek jellegzetes szobaberendezését állították fel. A többi helységben a karcagi fazekasságot, Kántor Sándor életművét bemutató kiállítást rendeztek be. A 20. század elején Kántor Sándor fazekasműhelye működött a házban.

https://karcagimuzeum.hu/index.php/kantor-sandor-fazekashaz

karcagimuzeum@gmail.com

+36 59 312 087

A Nagykunsági Tájház – 5300 Karcag, Jókai u. 16.

A Jókai u. 16. szám alatti három tagból álló épületegyüttest a múzeum szakemberei 1984-ben alakították ki a nagykunsági lakáskultúrát bemutató lakóházzá, tájházzá. A kétosztatú kisházban nagykunsági, karcagi lakáskultúra 19. század eleji állapota látható, míg a lakóház utcai szobájába a paraszti reprezentációs célokat szolgáló bútor és berendezés-együttes került. A hátulsó ún. lakószobába pedig a 19. század vége felé használatos polgáribb eredetű bútorokkal van berendezve. A kisházban a Nagykunság legrégebbi lakáskultúrájára jellemző bútorok a 18-19. század fordulójának reprezentatív darabjai láthatók. A kétosztatú lakóház nyeregtetős, nád héjazatú, deszka vértelkű épület. Fala vályog, a szoba hosszában kis előtornác húzódik. Az átellenben álló vályogfalú, nyeregtetős, cseréptetős, deszka vértelkű lakóház a 19. század elő felének nagykunsági háztípusát jellemzi. A konyha vagy pitar keskeny épületrész. Ezen keresztül érkezik a látogató a házba. A szoba a boglya formájú kemencéjével együtt a parasztház – redemptus gazdaház reprezentációs feladatokat szolgált. A lakószoba a konyha mellett a család mindennapi életének a színtere. Ennek a berendezése már egy erősen polgárosult ízlést tükröz, közötte a régi nagykunsági festett bútorokkal. A kamra az udvar felől megközelíthető helyiség, amelyben a család táplálkozásával összefüggő eszközök, tárgyak láthatók. A gazdasági melléképület három, rendeltetése szerint eltérő funkciójú térre osztódik. Az első, a lakáshoz legközelebb álló, kívülről megközelíthető kamra, mellette ugyancsak külső megközelítéssel a kétajtós istálló nyílik, majd a harmadik helyiség a szerszámos kamra, melyben mezőgazdasági eszközök, hámok, hordók, kádak láthatók. Az udvaron a kisház vége irányában van az ásott gémeskút.

https://karcagimuzeum.hu/index.php/nagykunsagi-tajhaz

Karcag lombkorona sétány - 5300 Karcag, Liget u.

2017. decemberében nyitotta meg kapuit a 6 méter magas, 234 méter hosszú karcagi Lombkorona Sétány, amelyen sétálva könnyebben megismerhetik az erdő növény- és állatvilágát. A tanösvény látogatása egész évben ingyenes. A kihelyezett információs, közel negyven darab táblának és a legmodernebb eszközöknek köszönhetően a növény- és állatvilág mellett lehetőségük van megismerni a környék helytörténetét és tájtörténetét is egyben. Télen-nyáron, ősszel-tavasszal olyan magasságból tekinthetik meg az erdőt, ahova egy átlagos kirándulás során nem igazán jutnak el. A lombkorona sétány területén több pihenőpad, tűzrakóhely, illetve a kisebbek örömére játszótér is kialakításra került.

Karcag Földbe vájt-ház, Csősz-ház

A temető mellett, szabadon álló, T alaprajzú, félig földbe ásott, nádfedésű, vályogfalazatú épület. A temetőcsősz lakóháza volt. Népi műemlék. T alakú alaprajzú, szabadonálló, félig földbe ásott épület. Főhomlokzata az utcára néz egy négyszögletes ablakkal, a kertre néző oldalhomlokzatához csatlakozik a lépcsős lejáró, amelynek végéből jobbra-balra nyílik 1-1 földpadlatos, gerendás szoba. Az épület helyenként cseréppel javított nádfedésű, kívül fehérre meszelt. A település szélén lévő temető mellett áll, a főútvonalról leágazó mellékutcán közelíthető meg.

Zádor-híd, Karcag

A Zádor-híd és környéke Karcagtól északkeletre, a Pest-Szolnok-Debrecen közötti egykori postaút mentén található. A ma már műemlék Zádor-hidat és a környező, 71,5 hektáron elterülő szikes pusztát 1976-ban nyilvánították védetté. A védetté nyilvánítás célja nem csak a kultúrtörténeti értékként is jelentős híd megóvása, hanem a tájra jellemző hagyományos pásztorkodás eredeti környezetben történő bemutatása volt. Az árvízszabályozások előtt a szeszélyes Zádor-ér látta el vízzel a térség mocsarait. A térségben a közlekedés biztosítása állandó nehézségeket jelentett, ezért 1804-ben Karcag elöljárói a vízfolyáson keresztül a régi töltés helyett olyan állandó kőhíd felállítását látták szükségesnek, amely az év minden szakában lehetővé teszi az átjárást. Az úgynevezett Zádor-híd alapkövét 1806. november 27-én rakták le, és 1809-ben már át is adták a forgalomnak. Az eredetileg kilenclyukú híd az 1833-ban elkészült hortobágyi kőhídhoz is mintaként szolgált. Az elkészült Zádor-híd húsz évig viselte a vizek ostromát, de az 1830-as áradásnak nem tudott ellenállni, az elsodorta két-két szélső pillérjét. A hidat később újjáépítették, mai ötlyukú formáját az újjáépítést követően nyerte el. Az állandó vizek azóta eltűntek, s a híd víz nélkül maradt. A természetvédelem alatt álló területet pár száz méteres szakaszon a Karcagi-I-es számú belvízcsatorna szeli ketté, mely a műemlék híddal párhuzamosan folyik.

Karcagi szélmalom - 5300 Karcag, Vágóhíd u. 20.

A város egyik legértékesebb műemléke az 1859-ben épített, népi stílusú Gál - Gál Szabóné - Deákné - féle szélmalom. A malmot helybeli téglából építette Gál Ferenc egy téglafallal - „bástyával" körbekerített, dombszerű emelkedésen, hogy vitorlái jobban kihasználják a szelek energiáját. Az épület forgó tetőrésszel és négy széllapáttal készült, tornyos, vagy holland típusú szélmalom, mely a XVII. századtól terjedt el hazánkban. Az ablakokkal áttört falú, szépen rendbe hozott szélmalomban 1949-ig folyt a munka, búzát őröltek és szemes terményeket is daráltak. Utolsó működtetője Barna István volt. Az államosítás után kalapácsos darálót üzemeltettek az épület földszintjén. A városban régen hatvan malom működött, közülük tizenegy volt szélmalom. Mára csak ez maradt fenn. Belső berendezése épen maradt, hat szinten lehet megtekinteni a technikatörténeti szempontból is egyedülálló szerkezetet.

https://karcagimuzeum.hu/index.php/a-karcagi-szelmalom

Damjanich János Múzeum – 5000 Szolnok, Kossuth tér 4.

Jász-Nagykun- Szolnok megye életében kiemelkedő kulturális szerepet tölt be a Damjanich János Múzeum, amely már két alkalommal nyerte el az „Év Múzeuma” címet. Az intézmény a város főterén, gyönyörű környezetben várja a Szolnokra érkező egyéni látogatókat és csoportokat. A díszes épület (amely egykor a Magyar Király Szállónak is otthont adott) egész évben állandó kiállításokkal, interaktív tárlatokkal, múzeumpedagógiai órákkal, családi rendezvényekkel és kézműves foglalkozásokkal várja a vendégeket. Állandó kiállítások: -A Jászkun kapitányok nyomában -Mesterségek művészete -Népélet a Közép-Tisza vidékén -Városi polgárok a századelőn -Vendégségben őseink háza táján -Szolnoki Képtár -Mednyánszky László első világháborús képei -Vasziliádisz Anesztisz gyűjtemény

muzeum@djm.hu

+36 56 510 150

Reptár, 5000 Szolnok, Indóház út 4-6.

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum egyedülálló repüléstörténeti kiállítóhely Kelet-Európában, Szolnokon. A múzeum több mint 4 500 m2 fedett kiállítótérrel, és mintegy 60 000 m2 alapterületű nyílt udvarral rendelkezik. Az itt található nyugdíjazott és restaurált repülőgépek mellett megannyi interaktív eszköz kínál élményt a látogatóknak. A RepTár nem csak kiállítóhely, de élményeket és szórakozást kínáló tematikus park is. A repülőmúzeumban elhelyezett gyűjteményt a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakembereinek segítségével állították össze. A kiállított tárgyak között muzeális értékű hadirepülőgépek, helikopterek, haditechnikai eszközök éppúgy megtalálhatók, mint a hajtóműmodellek, és a hazai repüléstörténet egyéb relikviái. A nemzetközileg is jegyzett katonai repülőgép gyűjtemény, melyet eddig a Szolnoki Repüléstörténeti Kiállítóhelyen látogathatott a közönség, új darabokkal kiegészülve költözött a RepTárba. A gyűjtemény nem csak kibővült és méltóbb elhelyezést kapott, de az átköltöztetéssel egész évben látogathatóvá vált, mivel az előző múzeum teljes egészében nyitott volt, így csak a nyári szezonban lehetett megtekinteni.

https://www.reptar.hu/

+36 (56) 781-530

Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló, Kossuth Lajos u. 41.

Egy igazi természeti látványosság a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum. Magyarország új turisztikai látogatóközpontja szórakoztató módon, interaktív szemlélettel tárja a látogatók elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, bemutatva Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágát. A felszálló madárra hasonlító látogatóközpont 4 szinten és 2600 m2 alapterületen várja az érdeklődőket. Az Ökocentrumban helyet kaptak az állandó és időszaki kiállítások mellett rendezvénytermek, egy háromdimenziós mozi, egy játszószoba és egy kilátótorony is. Legfőbb látványossága Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszere, amely 735.000 liter össztérfogatával, víz alatti csodáival különlegesen természetközeli élményt nyújt látogatóinak.

https://tiszataviokocentrum.hu/
+36 (36) 553 033