Beltéri medencék

Hattyas medence

A mintegy 305 m2 felületű, 28–30 °C-os strandmedence úszásra és pancsolásra egyaránt tökéletes választás! A Kumánia „csúszdamedencéjében" kicsik és nagyok egyformán jól érezhetik magukat, hiszen mindkét beltéri csúszdánk ebbe a medencébe érkezik - a kisebbeknek szánt gyermekcsúszda, valamint a nagyobbaknak való, 58,5 méteres óriáscsúszdánk* is.

*Óriáscsúszdánk használata feltételekhez kötött: a betöltött 10. életévhez és minimum 140 centiméteres testmagassághoz. Az életkort minden esetben okirattal kell igazolni (TAJ- vagy lakcímkártyával, diákigazolvánnyal, útlevéllel vagy egyéb okmánnyal). Ellenkező esetben a csúszdahasználat megtagadható. Óriáscsúszdánk JELENLEG NEM ÜZEMEL.

 

Szejkő medence

Gyógyvizes ülőmedence, a Szejkő 36–38 °C-os, nátrium-hidrogénkarbonátos gyógyvizével, 200 m2 felületen várja a gyógyulni vágyókat. Gyógyhatását a degeneratív (kopásos) mozgásszervi megbetegedések területén klinikai vizsgálatok igazolják. Ezen felül a Szejkőben vendégeink átmasszíroztathatják hétköznapokban elfáradt vállaikat, hátukat a medence élményelemével: a frissítő nyakzuhanyainkkal. 

Gyalpár medence

A 79,3 m2 felületű, többfunkciós gyógytornamedencénk 34 °C-os vízzel van feltöltve. Sekély mélysége (1,3 m) miatt az úszni nem tudók is biztonsággal használhatják. A nátrium-hidrogénkarbonátos gyógyvíz jótékony hatásait masszázzsal is felerősíthetik vendégeink. A Gyalpár medencében levegőbuzgár, pezsgőágy és nyakzuhany is garantálja a kellemes pihenést.

 

Turgony medence

30–34 °C-os vízzel feltöltött pezsgőmedencénk 13 m2-en 12 férőhellyel rendelkezik. Az ülőhelyeknél derék- és hátmasszázsfúvókák vannak elhelyezve, amelyek kellemesen masszíroznak. A még teljesebb élményért a medence aljából érkező levegőbefúvás felel.

Csivag medence

Beltéri gyermekmedencénk a legkisebbek számára készült: 22 m2-es vízfelületével, 30-32 °C-es hőfokával és 0,2–0,5 m-es változó mélységével lehetővé teszi, hogy a néhány hónapos apróságok is élvezhessék a fürdőzést. A gyermekek nagy kedvence a medence közepén álló, vizet spriccelő „vízisüni”.

A kisújszállási gyógyvíz összetétele

A Kumánia Gyógy-és Strandfürdő két kúttal rendelkezik, melyekből 47 és 61 °C-os, nátrium-hidrogénkarbonátos, minősített gyógyvizek nyerhetőek ki. Ásványianyag tartalmuk 2360 mg/liter.

B110 B113
Összes kation 538,9 mg/l 71 mg/l
Összes anion 1314,3 mg/l 1826 mg/l
Összesen 1853,2 mg/l 2548 mg/l

A bennük megtalálható, jelentősebb kationok:

B110 B113
Kálium  3,7 mg/l 9,7 mg/l
Nátrium 520 mg/l 673 mg/l
Kalcium 11 mg/l 14,7 mg/l
Magnézium 4,2 mg/l 4 mg/l

Jelentősebb anionjaik:

B110 B113
Klorid  150 mg/l 118 mg/l
Bromid 3 mg/l 1,15 mg/l
Jodid 1,3 mg/l 0,77 mg/l
Hidrogén-karbonát 1160 mg/l 1708 mg/l

pH 8,3 mg/l
A gyógyfürdőnkben elérhető terápiák túlnyomórészt ingerreakció-kezelések: az emberi test funkcióinak szabályozását, normalizálását segítik elő.

A gyógyászati kezelések fontos elemeit képezik a balneoterápia, az elektroterápia, a masszázsok, illetve az egyéb, fizioterápiás eljárások. A kezeléseket és lehetséges kombinációikat szakorvosi javaslat szerint, személyre szabottan állítják össze szakembereink. A gyógyhelyi kúrák célja a gyógyítástól kezdve, az életminőség-javításon, a rehabilitáción át a munkaképesség visszaállításáig, megőrzéséig igen sokrétű lehet.

Mindemellett segíthetnek egészséges életmód fontosságának felismerésében, az egészségmegőrzés elemeinek megtanulásában és gyakorlásában, vagyis a rekreációban is.

A Kumánia gyógyvize, tehát kiválóan alkalmazható:

 • mozgásszervi, degeneratív megbetegedések, ízületi és gerincbántalmak kezelésére,
 • mozgásszervi, krónikus, gyulladásos megbetegedések kezelésére,
 • veleszületett vagy szerzett mozgásszervi rendellenességek kezelésére,
 • sérülések, balesetek (utó)kezelésére,
 • valamint rehabilitációra.

Mindemellett számos, jótékony hatással is bír, ugyanis:

 • tágítja az ereket
 • vérnyomáscsökkentő
 • görcsoldó
 • nyákoldó
 • szabályozza a vegetatív idegrendszert
 • ásványi összetevői pedig elősegítik a csontrendszeri, emésztőrendszeri, érrendszeri, légzőszervi, mozgásszervi, nőgyógyászati, az epe- és a pajzsmirigy-megbetegedések gyógyulását is.