Kültéri medencék

Tarján medence

Úszómedencénk kifejezetten az úszás szerelmeseinek készült! Ez a feszített víztükrű, 23–27 °C-os medence mintegy 600 m2-en várja a sportolni vágyókat. Medencénk csak nyári szezonban üzemel.

Mirhó medence

Gyermekeknek tervezett, kültéri medencénk biztosítja az apróságok számára a nyári szünet legnagyobb örömét: a strandolás végtelen lehetőségét! A medence vízfelülete 70 m2, hőfoka 28–32 °C, mélysége pedig 40–50 cm, hogy legkisebbek is élvezhessék a pancsolást. A Tarján medencéhez hasonlóan csak nyári szezonban üzemel.

Marjalaka medence

Gyógyvizes ülőmedence, 34-36 C-os, nátrium-hidrogénkarbonátos gyógyvizével, 132 m2 felületen várja a gyógyulni vágyókat. Gyógyhatását a degeneratív mozgásszervi megbetegedések területén klinikai vizsgálatok igazolják. Ezen felül vendégeink átmasszírozhatják elfáradt hátukat a frissítő nyakzuhanyaink alatt, illetve lelkileg is feltöltődhetnek a napvitorlák árnyékában.

A kisújszállási gyógyvíz összetétele

A Kumánia Gyógy-és Strandfürdő két kúttal rendelkezik, melyekből 47 és 61 °C-os, nátrium-hidrogénkarbonátos, minősített gyógyvizek nyerhetőek ki. Ásványianyag tartalmuk 2360 mg/liter.

B110 B113
Összes kation 538,9 mg/l 71 mg/l
Összes anion 1314,3 mg/l 1826 mg/l
Összesen 1853,2 mg/l 2548 mg/l

A bennük megtalálható, jelentősebb kationok:

B110 B113
Kálium  3,7 mg/l 9,7 mg/l
Nátrium 520 mg/l 673 mg/l
Kalcium 11 mg/l 14,7 mg/l
Magnézium 4,2 mg/l 4 mg/l

Jelentősebb anionjaik:

B110 B113
Klorid  150 mg/l 118 mg/l
Bromid 3 mg/l 1,15 mg/l
Jodid 1,3 mg/l 0,77 mg/l
Hidrogén-karbonát 1160 mg/l 1708 mg/l

pH 8,3 mg/l
A gyógyfürdőnkben elérhető terápiák túlnyomórészt ingerreakció-kezelések: az emberi test funkcióinak szabályozását, normalizálását segítik elő.

A gyógyászati kezelések fontos elemeit képezik a balneoterápia, az elektroterápia, a masszázsok, illetve az egyéb, fizioterápiás eljárások. A kezeléseket és lehetséges kombinációikat szakorvosi javaslat szerint, személyre szabottan állítják össze szakembereink. A gyógyhelyi kúrák célja a gyógyítástól kezdve, az életminőség-javításon, a rehabilitáción át a munkaképesség visszaállításáig, megőrzéséig igen sokrétű lehet.

Mindemellett segíthetnek egészséges életmód fontosságának felismerésében, az egészségmegőrzés elemeinek megtanulásában és gyakorlásában, vagyis a rekreációban is.

A Kumánia gyógyvize, tehát kiválóan alkalmazható:

 • mozgásszervi, degeneratív megbetegedések, ízületi és gerincbántalmak kezelésére,
 • mozgásszervi, krónikus, gyulladásos megbetegedések kezelésére,
 • veleszületett vagy szerzett mozgásszervi rendellenességek kezelésére,
 • sérülések, balesetek (utó)kezelésére,
 • valamint rehabilitációra.

Mindemellett számos, jótékony hatással is bír, ugyanis:

 • tágítja az ereket
 • vérnyomáscsökkentő
 • görcsoldó
 • nyákoldó
 • szabályozza a vegetatív idegrendszert
 • ásványi összetevői pedig elősegítik a csontrendszeri, emésztőrendszeri, érrendszeri, légzőszervi, mozgásszervi, nőgyógyászati, az epe- és a pajzsmirigy-megbetegedések gyógyulását is.